Pressemeddelelse

Virksomheder fraflytter landets største byer

04 apr 2017

Pressemeddelelse fra Bisnode den 4. april 2017

Der er flere virksomheder, der fraflytter landets største byer, end der flytter til. Blandt de største byer ser det værst ud for København, viser en ny analyse fra Bisnode.

Det seneste år er 3.090 virksomheder fraflyttet Københavns Kommune. Samtidig er kun 2.425 virksomheder flyttet til, hvilket giver et samlet tab af virksomheder på 665 virksomheder.

Det er det største samlede tab af virksomheder i landets 98 kommuner og det fjerdestørste tab af virksomheder, når man sammenholder forskellen mellem til- og fraflytninger med det samlede antal virksomheder i kommunen.

Men Københavns Kommune er ikke den eneste af de store kommuner, der har mistet virksomheder det seneste år.

Også Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Kolding, Horsens og Herning har flere virksomheder, der fraflytter, end der flytter til.

- Virksomhederne rykker slet og ret ud af byen. Men ikke alt for langt. De slår sig ned i omegnskommunerne. Københavns Kommune afgiver flest virksomheder til Frederiksberg og Gentofte, mens de aarhusianske virksomheder rykker til Skanderborg, siger Martin Stabel, Risk Management Specialist hos Bisnode.

Ikke godt for selvforståelsen

Blandt kommunerne med mere end 50.000 indbyggere er det kun Randers, Vejle og Roskilde, der har flere tilflytninger end fraflytninger.

- Det er meget bemærkelsesværdigt, at ingen af de 10 største byer målt på antallet af registrerede virksomheder, har en tilvækst af etablerede virksomheder. Tværtimod ser vi nærmest en counter-urbanisering, hvor der er flere etablerede virksomheder, der flytter ud af storbyerne, end der er virksomheder, der flytter til, siger Martin Stabel, der dog pointerer, at tabet af virksomheder er relativt beskedent målt på den samlede mængde af virksomheder.

- Der er godt 110.000 virksomheder med adresse i Københavns Kommune, så det er jo ikke en kæmpe katestrofe, at 3.090 virksomheder vælger at forlade byen. Men derfor er det da ikke sjovt for selvforståelsen i landets vækstcentre, at der er flere, der flytter ud end ind, siger han. 

Ø-kommune helt i top

Helt i top i Bisnodes’ analyse ligger Fanø, Stevns og Nyborg, der alle går omkring én procent frem, når man sammenholder forskellen mellem til- og fraflytninger med det samlede antal virksomheder i kommunen.

- De tre kommuner øverst i analysen er kendetegnet ved, at de har modtaget en del virksomheder fra de største, nærliggende byer. Fanø får virksomheder fra Esbjerg, Stevs får virksomheder fra Køge og København, mens Nyborg tager imod virksomheder fra Odense.

Bisnodes analyse bygger på alle virksomhedsflytninger i samtlige 98 kommuner. Bisnode har fjernet alle flytninger af skuffeselskaber og andre administrative flytninger fra analysen.  

Vil du modtage vores nyhedsbrev?