Udvikling i antallet af virksomheder i landets kommuner i år 2017

13 mar 2018

Jammerbugt, Samsø og Odder Kommune har haft den største udvikling i antallet af virksomheder i 2017. Københavns Kommune klarer sig bedst, når man se på antallet af nye virksomheder pr. indbygger.

Der blev åbnet 684 nye virksomheder i Jammerbugt Kommune sidste år. Samtidig blev der kun lukket 292 virksomheder, og det giver den nordjyske kommune den største nettotilvækst af virksomheder blandt landets 98 kommuner sidste år.

Det viser vores nyeste analyse.

Udviklingen er udtryk for en generel optimisme i de danske ydrekommuner, vurderer Anders Borg, adm. direktør i Bisnode Danmark.

- Det er en spirende tendens, som vi har iagttaget over de senere år. Det er ikke kun i de store byer, at der er en tro på, at fremtiden er lys. Yderområderne følger også stærkt med. Og i Jammerbugt Kommune bliver der ikke bare skabt mange virksomheder – de fortsætter også med at eksistere, siger Anders Borg.

Samsø og Odder Kommune følger lige i hælene på Jammerbugt Kommune – og alle tre kommuner udmærker sig ved, at de er de eneste kommuner i landet, hvor der i 2017 blev skabt mere end dobbelt så mange virksomheder, som der blev lukket.

- Samsø Kommune har i flere år rangeret højt på samtlige iværksætterlister, og der er et helt særligt iværksættermiljø, som blandt andet er skabt af den stigende turisme og nogle fødevarevirksomheder, der virkelig har formået at slå øen fast som en særlig gastronomisk perle i Danmark. Samtidig er der også et spirende foreningsliv, som gør øen attraktiv, siger Anders Borg.

En ny tendens

Ifølge vores direktør vil ydrekommunerne fortsætte med at figurere højt på iværksætterranglisterne de kommende år.

- Jeg tror, at vi kommer til at se flere og flere børnefamilier, som stiger af hamsterhjulet og slår sig ned som selvstændige i kommuner, hvor det ikke koster så meget at få tag over hovedet, og hvor man derfor ikke behøver at arbejde så meget. Rigtig mange jobs kan i dag klares via en computer og en stabil internetforbindelse, og jeg er overbevist om, at det vil føre til en opblomstring i nogle af de byer, som man for 10-15 år siden spåede en snarlig død, siger Anders Borg.

Ser man på, hvor der blev skabt flest virksomheder pr. 1.000 indbyggere i 2017, så klarer de største byer sig bedre. Københavns Kommune var med 26,4 nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere stadig den by i landet med den største iværksætterlyst blandt borgerne efterfulgt af Gentofte og Frederiksberg.

Samsø indtager fjerdepladsen, mens Jammerbugt Kommune på den liste indtager 10. pladsen.

Vil du have det fulde overblik over åbnede og lukkede virksomheder i kommunerne?

Jeg vil gerne have den fulde liste

Vil du modtage vores nyhedsbrev?