Artikel Smart data

Tænk data ind i strategien og få succes i dit job

29 maj 2017

Når de helt store tanker skal tænkes for virksomhedens fremtid, er analyser og data en nødvendighed. Og når der stilles en helt masse spørgsmål til vækstmuligheder og diverse målepunkter – skal svarene stort set altid findes i data.

Data har en kæmpe betydning i alle kroge og kanter af virksomheden – og bruges data korrekt er der grundlag for at skabe flere leads og mere loyale kunder i marketing, flere og større salg i salgsafdelingen, færre klager i kundeservice og succesfulde innovationer i udviklingsafdelingen.

Faktisk er datadrevne virksomheder i gennemsnit 6 % mere profitable end dem, der ikke er. Så hvorfor ikke inddrage alt det data du hver eneste dag opsamler om kunderne til at planlægge den strategi, der sætter konkurrenterne ud af spil, og som giver dig succes i dit job?

HVORDAN KOMMER DU I GANG?

Oftest ser vi, at en strategi starter med et hav af gule post-its, papirer der flyder og utallige tomme kaffekopper. Det kan der også være meget god læring i, men første step i at blive en datadrevet virksomhed er at få styr på alt data-kaoset. Virksomheder bruger nemlig kun ca. 3 % af alt det data, de indsamler. Så der ligger et stort potentiale i at skifte mavefornemmelser og gætterier ud med fakta og dokumenteret kundeindsigt.

Tidslinje

Du har garanteret en hel masse viden om fortiden og om nutiden – altså om kundernes adfærd hos dig. Du ved helt sikkert både, hvad dine kunder har købt, hvornår og hvordan, og om de kommer igen og køber mere. Du ved også noget om, hvor dine kunder bor ud fra deres købsoplysninger. Alt den viden er guld værd, når du skal forudsige fremtiden. Med de rigtige værktøjer kan du nemlig udnytte enhver form for data uanset størrelse, format, struktur og hastighed til at skabe den bedste oplevelse for kunderne.

Data skal i første omgang struktureres og være let tilgængelig for, at du kan arbejde med det. Og måske skal data kædes sammen fra flere forskellige systemer for, at det virkelig giver mening. Det kan være informationer fra CRM- og ERP-systemer, nyhedsbrevssystemer, tilfredshedsmålinger, online adfærd osv.

Ved at samle alle de data og begynde at analysere på det, kan du med udgangspunkt i faktuelle beviser nemmere planlægge din strategi. I NN Markedsdata arbejder vi med såkaldt data mining, hvor vi sammenkæder, krydser og kobler data, så data giver dig svar og guider dig til nye handlinger.

DATA SKAL FØRE TIL ÆNDRET ADFÆRD, FØR DU OPLEVER VÆRDI

Data skaber først værdi, når du gør noget anderledes end det, du gør i dag. Det er altså ikke nok, at du ud fra data, finder et hul i osten, og så ikke gør noget ved det. Det siger selvfølgelig sig selv, men det svære er at lave handlinger, der sikrer at du udnytter data aktivt.

1. eksempel

Antag at I har et mål for 2017 om, at jeres kundemasse skal vokse med 10 %. Og antag samtidig at I ikke har øget jeres kundetilgang de sidste 3 år. Alt andet lige kan I altså ikke fortsætte med at gøre det, som I gør i dag, hvis jeres mål skal realiseres. Så skal jeres kundestrategi og jeres handlinger ændres. Men hvordan? Måske kræver det differentierede kundestrategier, måske kræver det, at I fokuserer på en anden målgruppe end den, I bruger flest kræfter på i dag. Eller måske skal kommunikationen ud mod kunderne revurderes. I kan gå i gang med gætterier i forhold til, hvordan I gør det, eller I kan finde svarene i data.

2. eksempel

Antag at I skal spare 15 % på marketingbudgettet næste år, og at jeres største marketingpost er omdelte reklamer. Hvordan vil du sikre, at pengene bliver brugt, hvor de giver størst mulig udbytte? Sender I reklamer til den rigtige målgruppe? Bruger I de rette budskaber? Arbejder I intelligent med data kan i få svar, der kan føre til, at I kan reducere reklameuddelingen og stadig bibeholde den samme omsætning.

Vi kunne blive ved med eksempler både inden for salgsstrategier, marketingaktiviteter og kundeservice og produktudvikling. Der ligger så mange muligheder gemt i data, så det kan næsten kun gå for langsomt med at komme i gang med dataarbejdet.

Vil du modtage nyheder fra Bisnode?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante og topaktuelle nyheder om trends, tendenser og nye tiltag fra dataverdenen.

Bisnodes databeskyttelsespolitik
Fortroligheden og integriteten af dine personlige oplysninger er af særlig interesse for Bisnode. Vi behandler derfor dine oplysninger omhyggeligt og i overensstemmelse med lovbestemmelserne om databeskyttelse. Vi anvender udelukkende de data, der leveres af dig, med det formål at sende dig vores nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes ud én gang om måneden og du kan til hver en tid afmelde dig direkte i nyhedsbrevet.

Læs mere om vores databeskyttelsespolitik