Del denne nyhed med dit netværk
Hold dit netværk opdateret på datafronten
Læs også: Optimér din risiko, og træf smarte beslutninger over hele verden
Mange danske virksomheder retter blikket mod udlandet i jagten på nye lønsomme forretninger. Strømmen af varer og tjenesteydelser mellem Danmark og udlandet er stigende – og her spiller e-handel også en vigtig rolle.
"Sammenholdt med lignende lande handler en forholdsvis stor del af de danske virksomheder med udlandet. Vi har altid været en stor eksportnation takket være vores erhvervsliv og naturressourcer. Nu er e-handel drivkraften bag udvikling, og verden rykker nærmere. Der kan vi for eksempel se, hvordan handelen med Kina skaber en enorm omsætning," siger David Kremel.
Jo mere internationale vi bliver, jo vigtigere er det at vi tilegner os viden om vores udenlandske samarbejdspartnere:
Hvilke spilleregler gælder der? Hvordan ser markedet ud? Hvilke konkrete oplysninger om virksomheden er tilgængelige? Er virksomheden eller personer tilknyttet virksomheden på sanktionslister?
For et par år siden blev spørgsmålet om sanktioner særligt aktuelt, da det blev afsløret, at danske banker havde gjort forretning med "sortlistede" personer i udlandet. Derudover havnede andre store virksomheder i korruptionssager rundt om i verden – som i flere tilfælde resulterede i enorme bøder.
Du kan koge det hele ned til: "Hav fuldstændig styr på det". Du bør altid vide, hvem du handler med. I Danmark er vi vant til, at de fleste ting er tilgængelige via offentlige institutioner, og at alt er digitaliseret og tilgængeligt. Men det er ofte ikke tilfældet i andre lande.
Kravet om kendskab til ens samarbejdspartnere er alfa og omega, især uden for Europa. Generelt kan det siges, at de offentlige registre, i det omfang de findes, ikke er helt pålidelige, jo længere væk man kommer fra Europa og Nordamerika.
Så hvordan kan du vide, om den virksomhed, du handler med i udlandet, er pålidelig? Det er vigtigt at anskaffe sig gode tekniske hjælpemidler til at kvalitetssikre oplysninger om risiko og compliance fra Dun & Bradstreet – som kan benyttes via Bisnode (se faktaboks længere nede):
"Det er kort sagt en database med oplysninger om 360 millioner virksomheder i næsten alle lande i verden, og den tilføres millioner af nye oplysninger hver dag. Det er muligt at integrere databasen med dine egne systemer, og det gør det nemt at finde virksomhedens identitet og personerne bag virksomheden (de reelle ejere), bestille kreditrapporter og få risikovurderinger.
Det er muligt at få omfattende risikoanalyser for hvert land, og du kan også grave endnu dybere. Sådan noget som sædvanlige betalingsbetingelser og kutyme for forfaldsdato er også tilgængelig. Denne type oplysninger vil hjælpe dig med at forstå og afbalancere risiciene.
Se live-debatten: Hvordan finder vi den rette balance mellem integritet, privatliv og AML