Del denne nyhed med dit netværk
Hold dit netværk opdateret på datafronten
I 2014 blev det gratis at hente regnskaber på CVR. Inden da kostede regnskaber fra CVR 37 kr. pr. stk. i PDF-format og 15 kr. pr. stk. hvis du skulle bruge regnskabet i XBRL-format. Erhvervsstyrelsen valgte at stille regnskaberne frit tilgængelige i håbet om, at flere og flere virksomheder vil finde, hente og bruge offentlig erhvervsrelevant data.
Det er et rigtig fint initiativ fra Erhvervsstyrelsen, men fakta er bare, at du på CVR kan finde fejlagtige regnskaber. Faktisk går 25 % af alle regnskaber, vi får fra CVR, til manuel kontrol i vores datakvalitetscenter, hvoraf 3 % af regnskaberne slet ikke behandles, da de er for mangelfulde. Selv ikke Erhvervsstyrelsen har disse totalkontroller for regnskaber - det kan du læse meget mere om i årsregnskabsloven § 159 stk. 1.
Vi strukturerer alle regnskabsdata, så de kan vises på en let forståelig måde i vores database, og vi anvender dem desuden i vores kreditvurderingsmodeller. Sidst, men ikke mindst, gør vi det let for vores kunder og brugere at sammenligne regnskaber historisk og på tværs af virksomheder, da formatet er ensartet og håndterbart.
Alle regnskabsdata er også gratis tilgængelig hos Erhvervsstyrelsen, hvilket kan give anledning til, at udvalgte nøglepersoner i nogle virksomheder måske vil tænke ”så arbejder vi da bare selv med data og integrerer dem i vores interne systemer” - og den tankegang er rigtig sund, men det er også en meget ressourcekrævende opgave. I Bisnode har vi brugt langt mere end 2.000 mandetimer på at strukturere og bearbejde XBRL data, så det kan stilles til rådighed for vores kunder. Og det er endda en kontinuerlig proces, da der hele tiden sker ændringer på området, som skal tænkes ind i processer og dataopsætning.
Herudover håndterer vi alle regnskaber, som slet ikke findes i XBRL, manuelt – fx færøske, filialer af udenlandske virksomheder osv.
Du kan finde rigtig mange informationer i regnskaberne, som kan bruges til at vurdere en virksomheds økonomiske situation, men når det kommer til kreditrating og kreditmax, er det ikke informationer, som er gratis tilgængelige. I Bisnode har vi bygget vores egne kreditmodeller, som angiver en virksomheds evne til at overholde kortfristede betalingsforpligtelser. Samtidig beregner vi altid et kreditmax på virksomheder, som er det beløb, vi anbefaler, at hver enkelt leverandør max giver i løbende usikret kredit til den pågældende virksomhed.
Med kreditdata kan du forudse konkurser, og på den måde kan du mindske tab på debitorer. Fx havde vi igennem vores kreditmodeller forudset Winge Møbler A/S’ konkurs, da vi har kunne følge deres fald i kreditværdighed. Det samme var tilfældet med Burmeister & Wain Energy A/S, som i regnskaberne ikke viste likviditetsproblemer, men baseret på en kombination af betalingserfaringer, kreditrating og vores nøgletalsanalyser kunne vi angive, at virksomheden havde en forhøjet konkursrisiko.
De informationer er essentielle, når det handler om at optimere og effektivisere din risiko- og kreditstyring, og det er altså oplysninger, du ikke finder i gratis data.
Der findes rigtig mange forskellige opslagsværktøjer online, hvor du kan finde tele- og adressedata på virksomheder, men oftest henter de kun telefonnumre fra ét sted. I Bisnode indsamler vi oplysninger om virksomhedernes telefonnumre og adresser fra forskellige teleoperatører, og vi kvalitetssikrer data, så de er så ajourførte som overhovedet muligt. Vi ringer også selv ud til virksomheder og tjekker op på deres kontaktinfo, og her spørger vi samtidig ind til virksomhedens ”bløde” kontaktpersoner. På den måde får vi registreret virksomhedens øvrige kontaktpersoner, som fx IT, HR, salg, marketing osv. Vores salgsteam sørger også for at opdatere oplysninger på de virksomheder, de til daglig er i dialog med.
Datakvaliteten er måske den mest essentielle forskel mellem gratis data og det data, vi stiller til rådighed. Vi opdaterer vores data dagligt – både via automatiske processer og manuelle tjek. Og vi lagrer og opbevarer historiske data, så vi altid kan se bagudrettet i ændringer osv. Fx kan du i vores database stadig finde alle lukkede og konkursramte virksomheder, og du kan se tidligere beslutningstagere på virksomhederne, hvilket ikke er muligt med gratis data.
Gratis data skal i mange tilfælde tages råt for usødet, og opdager du en fejl i data, kan du opleve, at der går utrolig lang tid, inden de rettes eller i værste tilfælde, bliver de det slet ikke. Vi arbejder derimod med datavedligehold som den vigtigste arbejdsopgave i vores datakvalitetscenter, hvor vi hver dag gennemgår fejllister – data som opfanges i vores automatiske flows, som kræver ekstra opmærksomhed.