4 af de vigtigste steps du skal være obs. på ved kreditvurdering af (udenlandske) virksomheder

Mange virksomheder har prøvet at tabe penge på dårlige betalere eller pludselig se sin virksomhed i medierne grundet dårlig omtale pga. de virksomheder de handler med. Dét og meget mere er der dog en let og håndgribelig måde at komme udenom på.

Nedenfor lister vi 4 af de allervigtigste ting man som virksomhed bør have styr på når snakken går på kreditvurdering af (udenlandske) kunder og leverandører.  

#1 Identificering & Verificering

 • Hvem er det du handler med?
 • Er de dem de udgiver sig for at være?
 • Overhold compliance lovgivningen 

En enorm vigtig og dog rimelig basal ting – Du skal være helt sikker på, at den virksomhed du handler med, rent faktisk også er den virksomhed du laver en kreditvurdering på. Og hvordan gør man så det? Det findes der mange løsninger på, men denne artikel har fokus på Bisnodes løsning D&B Credit – en løsning der gør det let at træffe ensartet kreditbeslutninger uanset hvor i verden dine kunder og leverandører befinder sig.

Du har givetvis nogle oplysninger om den virksomhed du er ved at indgå et samarbejde med. Disse oplysninger kan du holde op imod de informationer som D&B Credit viser, og dermed sikre dig at det er den rigtige virksomhed du har fat i. Det kunne være data som virksomhedes DUNS nummer, adresse, CVR nr. osv.

 

#2 Informationer man kan træffe beslutninger ud fra

Når du har identificeret den rigtige virksomhed, er næste vigtige skridt at skaffe nogle nyttige informationer, som man kan træffe vigtige kreditbeslutninger ud fra. Det er ikke altid nok kun at kigge på virksomhedens alder og egenkapital. Bisnode anbefaler at du kigger på de 7 følgende variabler/risk indicators: 

 • Failure Score
  Bisnodes Failure Score forudsiger risikoen for, at en virksomheds manglende betalingsevne indtræffer i form af rekonstruktion, konkurs eller tvangsopløsning inden for de kommende 12 måneder – Du kan altså se dine kunders betalingsevne 12 måneder frem. Scoren vises i skalaen 1-100:

  Score 100 = laveste risiko
  Score 1 = højeste risiko

  Kort sagt sammenligner en failure score virksomheder, med risiko som kriterium, og rangerer dem i forhold til hinanden. 
 • Paydex / Betalingsindex
  En virksomheds Paydex, fortæller om dens evne til at betale fakturaer til tiden. Du får viden om de betaler før tid, til tiden eller om de har ry for at betale deres fakturer for sent. Rigtig god viden at have in mente, når der skal forhandles en kreditaftale på plads.

 

 • AAA Rating
  Bisnodes AAA Rating model er en af de ældste, mest velkendte og afprøvede kreditvurderingsmodeller for virksomheder på markedet. Den er baseret på oplysninger fra blandt andre Erhvervsstyrelsen og CVR-Registret. Rating modellen er baseret på flere end 2.400 beslutningsregler, der tilsammen giver dig en let forståelig rating hvor AAA er den bedste rating og C er den værste. Ud fra rating kan du nemt optimere din kreditrisiko og dine kreditprocesser.

 • Legal Events
  Er der sket noget i virksomheden inden for det seneste stykke tid, som du skal være opmærksom på? Har de en juridisk sag kørende? er de insolvente? Har de haft M&A?
  Skab dig et let overblik over hvilke ”legal events” den pågældende virksomhed er inddraget i, og træf derefter beslutningen om det er en virksomhed, som du ønsker at gøre forretning med.
 • Ejerskabet / Familietræ
  Ejerskabet er en væsentlig faktor når der skal kreditvurderes. Det er vigtigt, at du har et overblik over det fulde ejerskab i virksomheden. I D&B Credit har du mulighed for både at  kigge opad og nedad i ejerskabsstrukturen. Du har faktisk også mulighed for at inkludere branches, hvis det relevant.

 

 • Regnskabet
  Det er selvfølgelig også vigtigt at kigge lidt på tallene. Her anbefaler vi, at du kigger virksomhedens balance indenfor de seneste 5 år. D&B Credit viser dig i en overskuelig tabel trendsne på tallene, så du nemt og hurtigt kan se om der er noget du skal være opmærksom på. 

 • Anbefalet kreditmax
  Det anbefalet kreditmaksimum er det beløb som Bisnode og Dun & Bradstreet anbefaler hver enkelt leverandør giver i løbende usikret kredit, og er fastlagt ud fra et gennemsnitligt antal leverandører for den pågældende branche. Beløbet er beregnet ud fra to grundlæggende parametre; firmaets evne til at honorere kortsigtede gældsforpligtelser samt firmaets generelle kreditværdighed. Det anbefalede kreditmaksimum opdateres ved indlevering af nyt årsregnskab samt ved ændring i rating.

Med alle eller blot nogle af disse informationer in mente inden en kreditgivning, er du i stand til at træffe den bedst mulige beslutning omkring om der skal gives kredit eller ej. 

 

#3 Monitorering, Triggers & Alarmer

Når først du har givet kredit til en virksomhed, er det selvfølgelig også vigtigt at kunne følge med i om der er noget der ændrer sig for selskabet.

 • Er failure scoren blevet forringet?
 • Har ratingen ændret sig?
 • Er seneste regnskab ikke udkommet?

Der er mange faktorer der kan spille ind, som Bisnode anbefaler at du holder øje med.

I D&B Credit er det muligt at opsætte alarmer, der sikrer at du bliver notificeret hvis der er noget der er gået den forkerte vej. Omvendt kan du også opsætte ”positive” alarmer forstået på den måde at du også kan bede om at få besked hvis virksomheden pludselig overpræstere og du dermed gerne vil tilbyde en anden form for aftale eller kredit til kunden.

Eksempel:

Opsæt en alarm/trigger, der sikrer at du bliver notificeret enten på mail eller direkte i løsningen, hvis nogle af virksomhederne i din portefølje har en ændring i deres failure score eller rating. 

 

#4 Overblik over din portefølje

Tid er penge og det er derfor vigtigt at kunne fokusere sin tid på de rigtige risici.

I løsningen får du et let og aktuelt overblik over den samlede risikofordeling i din portefølje af overvågede kunder. Hvis du klikker på en bestemt vurderingsgruppe, listes alle virksomheder, som indgår i den risikogruppe. Det betyder, at du som bruger kan fokusere på de virksomheder, der kræver størst opmærksomhed, men også identificere de virksomheder, som har størst udviklingspotentiale.

Hvis du har en større overvågningsportefølje, kan du oprette dine egne underporteføljer, f.eks. for hver kundegruppe, land, regioner etc. Det gør det nemmere at overvåge og følge op på dine forretningsforbindelser.

 

Vil du i gang med strategisk kreditvurdering og risikostyring?

Læs mere og prøv gratis her

Nysgerrig? Vil du høre mere eller har du spørgsmål?