Risk & Kredit Artikel

9 tips til dig der hader at tabe penge på dårlige betalere

23 mar 2017

Det er klogt at tjekke op på nye kunder, som du overvejer at sælge på kredit til – eller planlægger at indgå et varigt samarbejde med. Her giver vi dig 9 situationer som kræver kredittjek.

1. Før du giver et tilbud

Giv ikke et pristilbud til en virksomhed med tvivlsom økonomi. Et kredittjek afklarer, om du i bund og grund bør handle med kunden samt hvilken betalingsmodel, der eventuelt bør lægges op til. Foretag et kredittjek så tidligt som muligt i processen.

2. Før salgsaftale eller kontrakt

Tyder noget på, at kunden er en svag eller upålidelig betaler, bør hele eller dele af betalingen kræves på forskud. Har kredittjekket et negativt udfald: Kræv betaling på forskud eller drop kontrakten. Ved aftaler med betaling over en vis tidsperiode, kan et kredittjek indikere, om kunden har vilje og evne til at følge aftalen.

3. Før varer sendes ud på kredit

At tage chancer, når ordrerne strømmer ind, og tidspresset er hårdt, kan ikke anbefales. Et hurtigt kredittjek kan forhindre en mindre katastrofe, hvis man sender varer uden sikkerhed for betalingen. Kredittjek hellere én gang for meget end én gang for lidt.

4. Før du lejer bolig eller lokaler ud

Flinke lejere er ikke altid lig med gode betalere. Udleje til privatpersoner eller virksomheder bør altid indebære et kredittjek.

5. Før inkassosager går til fogeden

Foretag altid et kredittjek før en sag sendes til fogeden, eller du overvejer en konkursbegæring. Det er bedre og billigere at foretage et kredittjek end at tabe retsgebyret. Måske kommer du også langt bag i kreditor-køen hos dårlige betalere?

6. Før du giver betalingsudsættelse

Tager du chancen og giver kunden betalingsudsættelse eller deler et fakturabeløb op? Et kredittjek kan bidrage til at give et totalbillede. Ofte er det svage betalere, som har behov for udsættelser og afdragsordninger. Ved hjælp af et kredittjek kan du undgå at være for flink og melde dig for sent i køen af kreditorer.

7. Før du sender forskudsbetaling til leverandører

Hvis din virksomhed indgår aftale med en leverandør, du ikke kender så meget til, vil et kredittjek give et bedre grundlag for at træffe de rigtige beslutninger. At droppe kredittjekket før du sender forskudsbetaling for en vare eller tjeneste, kan koste dig dyrt. Et kredittjek kan forhindre, at pengene ryger direkte ned i et sort hul hos et konkurstruet selskab.

8. Før du starter en virksomhed med andre

Overvejer du at gå ind som deltager i et selskab med personer eller en virksomhed, du ikke kender, kan et kredittjek indikere, om de er de rigtige partnere for dig. Ville du have startet en virksomhed op sammen med en person, som har grove betalingsanmærkninger? Virksomheder kan altid kredittjekkes. Tjek af privatpersoner kræver et kreditforhold.

9. Før du indgår forhandleraftaler

Forhandleraftaler indebærer ofte, at din virksomhed har et tilgodehavende hos forhandleren i form af provision, som skal betales regelmæssigt. Men hvad hvis provisionen ikke kommer? Kredittjek virksomheden før du indgår den slags aftaler.

Vil du modtage nyheder fra Bisnode?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante og topaktuelle nyheder om trends, tendenser og nye tiltag fra dataverdenen.

Bisnodes databeskyttelsespolitik
Fortroligheden og integriteten af dine personlige oplysninger er af særlig interesse for Bisnode. Vi behandler derfor dine oplysninger omhyggeligt og i overensstemmelse med lovbestemmelserne om databeskyttelse. Vi anvender udelukkende de data, der leveres af dig, med det formål at sende dig vores nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes ud én gang om måneden og du kan til hver en tid afmelde dig direkte i nyhedsbrevet.

Læs mere om vores databeskyttelsespolitik